luni, 4 august 2014

Gândirea divergentă și creativitatea


Oamenii văd lumea din jurul lor, în funcție de propriile puncte de vedere, educație, experiențe. Doi oameni pot privi spre aceeași problemă și să o vadă nu doar diferit, dar să și găsească soluții difererite. 

Astăzi vei citi despre gândirea convergentă și gândirea divergentă, care este utilă în creativitate și care sunt avantajele și dezavantajele acestor tipuri de gândire. 

Gândirea convergentă


Oamenii cu acest tip de gândire, atunci când au o problemă sau un scop, văd un număr limitat de soluții și tind să se blocheze în detalii. Această gândire este de tipul "Albă sau neagră", niciodată nuanțe. 

Gândirea convergentă este un instrument cognitiv important și folositor pentru că te ajută să analizezi, să critici și să fii atent la detalii. Însă dacă te oprești la acest mod de a privi lumea din jur, îți limitezi perspectivele, iar zona de confort este mică, depășind cu greu anumite situații neprevăzute din viață. 

Avantajele gândirii convergente



  • Este analitică și te ajută să rezolvi situații la care datele problemei sunt clare.
  • Poți face selecție între mai multe idei și să o aplici pe cea care ți se potrivește cel mai bine.
  • Adesea se folosește în științele exacte cum ar fi matematica, fizica, etc.
  • Cu ajutorul gândirii convergente, poți să vezi anumite situații mai clar, fiind concentrat pe detalii

Dezavantajele gândirii convergente


  • Este un tip de gândire rigid
  • Te împiedică să vezi și alte oportunități decât cele fixate de tine și să-ți lărgești orizontul gândirii
  • Poate provoca disconfort, când apare în viața ta o situație nouă, necunoscută
  • Acest tip de gândire este limitat la puține opțiuni, adesea cele cunoscute deja, ignorând alte variante prin care se poate rezolva o problemă sau interpreta o situație. 

Gândirea divergentă 


Gândirea divergentă este asociată cu creativitatea, deoarece prezintă o deschidere mai mare către multiple variante de a soluționa o problemă sau a împlini un scop. Acest tip de gândire este deschis, flexibil și caută să vadă ceea ce la prima vedere este invizibil sau chiar imposibil. 

Avantajele gândirii divergente


  • Este un tip de gândire flexibil și caută mai multe opțiuni
  • Judecata și auto-critica este ignorată, căutând noi surse de inspirație și noi asocieri pentru a realiza ceva.
  • Cantitatea ideilor noi este mult mai mare decât în cazul gândirii convergente și se pune accentul pe tabloul de ansamblu al unei situații, idei, probleme. 
  • Zona de confort este depășită mult mai ușor, dacă ai acest tip de gândire și faci față cu succes noilor provocări ale vieții.

Dezavantajele gândirii divergente


  • Concentrându-se pe imaginea de ansamblu, se pot omite detaliile, care sunt și ele importante
  • Contează cantitatea ideilor și a soluțiilor și există riscul de a nu evalua corect calitatea lor
  • Te poți bloca în visare, fără să acționezi înspre soluțiile găsite.

Gândirea creativă este asociată cu gândirea divergentă pentru că există întotdeauna cel puțin două soluții/variante la care nu te-ai gândit și cu cât te lași inspirat și îmbrățișezi noi idei, cu atât mai multe soluții noi poți găsi. Într-un cuvânt, acest tip de gândire înseamnă deschidere. Către nou, către oportunități și o grămadă de variante care nu se văd la prima privire, însă se descoperă pe parcurs. 
Gândind creativ nimic nu este imposibil, ci doar necesită o altă abordare


Nu pot spune că un tip de gândire este mai benefic decât altul, căci echilibrul este cheia. Cel mai bine este să integrezi ambele abordări. 

Cum să-ți dezvolți gândirea divergentă?


  1. Pune-ți întrebări. Ia o situație sau o problemă și scrie părerea ta cu privire la ea. Apoi, nu te lăsa limitat și pune-ți întrebări precum De ce este așa și nu altfel? Cum aș mai putea privi această situație? În câte feluri pot să rezolv această dificultate? Dacă mai există și alte variante? 
  2. Fă asocieri. Gândește-te la o problemă, apoi deschide o carte la întâmplare și alege 3 cuvinte. Scrie-le, apoi întreabă-te Cum pot asocia aceste cuvinte de problema mea și ce soluții pot vedea aici?
  3. Când treci printr-o perioadă mai dificilă, fă doi pași în spate (fizic) și imaginează-ți că privești problema de departe. Acum că ai imaginea de ansamblu, ce noi interpretări și soluții poți vedea? 
  4. Gândește-te la un scop și caută cât mai multe idei pentru a-l îndeplini. Ia o foaie și scrie tot ce-ți vine în minte, fără oprire. Pune în acest timp pe MUTE vocea critică. 

Pentru a te bucura de rezultate, folosește atât gândirea divergentă, cât și cea convergentă. Caută idei, opțiuni și soluții noi, fără să judeci ceea ce-ți trece prin minte și apare pe foaie. Deschide-te oportunităților și caută moduri de gândire și soluții ce nu le-ai mai folosit până acum. Te poate ajuta o privire de ansamblu. De exemplu, să îți imaginezi că vezi un film care se derulează și care îți oferă idei noi. 

Apoi poți să critici ideile și să le alegi pe cele mai potrivite pentru tine, intrând în detalii și făcând un mic plan pentru a duce la îndeplinire ceea ce ți-ai propus. Și pune-ți întrebarea "Ce pas pot face chiar acum?" Și acționează!

Un comentariu:

  1. Gandirea divergenta nu se incadreaza in tipare, in minte se contureaza mai multe planuri de rezolvare a unei situatii sau probleme. Daca abordezi planul A si nu gasesti cu el solutia optima, urmeaza planul B si continui cu C s.a.m.d. Unul dintre acestea te va duce la un rezultat satisfacator.

    RăspundețiȘtergere