Grupul tău de prieteni (și nu numai) este de asemenea un catalizator al creativității, căci dacă sunt mai mulți oameni care își exprimă ideile, nu numai că veți găsi mai multe soluții, însă prinzi curaj și realizezi că oricine e creativ.
Dacă te joci cu problemele și scopurile în cadrul unui grup, ai o mai mare cantitate de idei, de unde poți alege cele mai calitative, care să le pui în aplicare. În plus, fiecare dintre persoane are propriile percepții și poți vedea realități diferite ale aceleiași probleme.
Beneficiile creativității în grup
- mai mulți oameni, mai multe idei
- stimularea creativității individuale și de grup
- captarea unor noi perspective asupra unei situații
- distracție
- clarificare (dacă tu ai o problemă, poate fi greu să o definești clar și să clarifici soluția. Altcineva, care nu este implicat, poate să o facă mai bine).
- inovație
Dacă vrei să probezi creativitatea în grup, cheamă-ți câțiva prieteni, iar eu îți propun un exercițiu, care are două reguli.
1. Fiecare vorbește pe rând și grupul să aibă un lider care notează ideile și are grijă să nu se divagheze de la scopul inițial.
2. Nu judeci ideile celuilalt, oricât de nebunești, haioase, inutile pot părea la început. Îți pui mintea pe "Hold" și asculți deschis orice soluții.
Exercițiu (de la 3 la 15 participanți)
1. Alege o problemă pe care-ți dorești să o rezolvi (fiecare va alege pe rând) și notează-o pe foaie.
2. împărțiți-vă pe trei grupe, fiecare grup având următorul rol:
G1. Spune trei substantive care-ți vin în minte când te gândești la problemă (scrie toate substantivele)
G2. Spune trei verbe care-ți vin în minte când auzi problema (scrie-le)
G3. Dă o soluție creativă, pornind de la legătura dintre substantive și verbe.
3. La final, cel care a ales problema, va face o schiță a celor discutate și va alege soluția care i se pare cea mai bună, alegând un prim pas pentru soluționare.
Este important să nu judecați ideile, ci să vă bucurați de proces. Abia la final puteți privi critic și alege ce vi se potrivește mai bine.
Spor și creativitate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu