miercuri, 9 iulie 2014

Inamicii gândirii creative

sursă foto: http://pandawhale.com/post/243/creativity-is-just-connecting-things-steve-jobs


Gândirea creativă, are inamicii ei care o blochează. Asta nu înseamnă că nu ești creativ, ci pur și simplu ți-ai blocat creativitatea cu niște unelte nefolositoare. Acestea însă, se pot înlocui cu unele utile.

Inamicul nr 1. Gândirea critică


Prin gândire critică nu mă refer la analiză, sau întrebările puse bine, care sunt menite de a descompune o problemă, ci la faptul că te critici pe tine însuți. 
Dacă ești o fire critică, te lași mai greu în voia creativității pentru că ți se pare că nicio idee nu este suficient de bună. 

Vestea bună este că poți să-ți păstrezi și această latură și în același timp să fii creativ, dacă înveți să separi cele două tipuri de gândire. Iată cum poți face asta:
1. Vorbește cu tine pe un ton mai îngăduitor. Când greșești, analizează greșeala ta, însă în loc să te critici, propune-ți ca data viitoare să faci lucrurile mai bine. 
2. Dă sonorul încet. Dacă mintea ta are tendința să țipe cu critică, imaginează-ți doar că acea critică se face în șoaptă. 
3. Ia o foaie și împarte-o în două coloane. În partea stângă scrie "cum pot să rezolv creativ problema X", iar în partea dreaptă scrie "Ce pot critica la ideile din coloana alăturată". Când ești la idei creative, lasă-te în voie și scrie orice-ți vine în minte. Când termini, poți analiza cu un ochi critic ce ai scris și să păstrezi ideile ce-ți par cele mai bune. 

Inamicul nr 2. Convingerile


Dacă spui "Eu nu pot să fiu creativ", deja ți-ai blocat creativitatea. Dacă vrei să-ți arăți contrariul, scrie 40 de momente când ai fost creativ (poate ai gătit ceva deosebit, te-ai îmbrăcat într-un fel anume, ai reparat ceva, ai avut o idee bună, te-ai distrat altfel decât în mod obișnuit, etc) 

Inamicul nr 3. Atitudinea 


Creativitatea iubește o atitudine deschisă. Dacă spui "Așa stau lucrurile!" și tinzi să contrazici alte păreri sau idei, ignori bucuria unei gândiri creative. 

Data viitoare când ai tendința să-ți impui părerea, ascultă cealaltă persoană și vezi ce lucruri noi poți desprinde din părerile ei. 
Lărgește-ți aria de interes și citește și alte cărți decât obișnuiești, uită-te și la alt gen de filme, etc. 
O minte creativă nu este altceva decât o deschidere spre informații și adaptarea acelor informații la nevoile tale. 

Inamicul nr 4. Regulile


Este bine să ai anumite reguli după care te ghidezi, însă dacă devii rigid în gândire, creativitatea nu se poate manifesta. 

Dă-ți o zi pe săptămână în care să fii flexibil. Propune-ți să-ți păstrezi o anumită stare, indiferent de ce s-ar întâmpla în jur și adaptează-te la experiențe, căutând partea lor bună. Joacă-te prin viață și din când în când, nu te lua în serios. Copii așa fac și de aceea sunt creativi. 

Inamicul nr 5. Crezi că există o singură variantă


Viața are multe căi prin care se poate desfășura la fel de bine. La fel este și în cazul problemelor, care au mai multe variante de soluționare. Dacă te concentrezi pe o singură variantă, creativitatea se duce la somn. 

Gândește-te la o problema și spune-ți de câteva ori în gând că pentru acea problemă există mai multe soluții. Caută exemple de cazuri când știi că erau mai multe alternative de răspuns la o dificultate. Dacă vrei, notează-le. 

Acum gândindu-te la problema ta actuală, pune-ți întrebarea "Cum o pot rezolva și câte soluții pot găsi?" Dă-ți 10 minute și scrie tot ce-ți vine în minte. 
La final, alege ideile care ți se par cele mai bune. 


"Creativitatea se naște din încredere. Aveți încredere în instinctele voastre." - Rita Mae Brown




Un comentariu:

  1. Man's Titanium Armature GmbH - Gatlin' Hints
    Man's titanium armor Titanium Armature GmbH - Gatlin' Hints. Gatlin' Hints. Gatlin' nano titanium by babyliss pro Hints. Gatlin' Hints. Gatlin' best titanium flat iron Hints. citizen promaster titanium Gatlin' Hints. Gatlin' Hints. Gatlin' Hints. Gatlin' Hint. Gatlin' Hints. Gatlin' titanium plate flat irons Hint.

    RăspundețiȘtergere