miercuri, 2 iulie 2014

A încerca versus a face să se întâmple

De cele mai multe ori, când se lovesc de o problemă, oamenii spun că încearcă să facă ceva în privința ei. Ai auzit și tu formularea "Am să încerc să găsesc o soluție?" Dar și mai important, ai folosit și tu aceste cuvinte? 

Îți poți imagina un dansator care să încerce să danseze? Sau un fotbalist care încearcă să dea un gol? Cel mai probabil că nu, deoarece ei trec la acțiune pur și simplu, inspirați de ceea ce îi pasionează.
La fel este și gândirea creativă; această unealtă nu încearcă nimic, ci face lucrurile să se întâmple. 

Ce înțelege mintea ta?

Când spui "Încerc să..." mintea ta înțelege că este un lucru greu, aproape imposibil și te vei chinui pe parcursul procesului, deci intră în joc subconștientul și folosește un truc de-a lui în așa fel încât să te învârți în cerc. Mintea ta știe că nu încerci să deschizi ușa, ci pur și simplu o faci. 

Exercițiu creativ

Hai să abordăm altfel scopurile și să vedem ce se întâmplă dacă privești lucrurile dintr-o perspectivă diferită. 
Îți propun un exercițiu simplu, să-ți orientezi mintea dinspre încercare, spre soluții. Ai nevoie doar de o foaie, un pix și puțină liniște. :) 
  1. Scrie un scop, despre care ai tendința să spui "Voi încerca să..."Scrie-l pe foaie cu MAJUSCULE
  2. Desenează un cerc mare și în interiorul lui scrie întrebarea "Ce mă oprește să...?"(aici completezi scopul tău)
  3. Caută niște soldați pregătiți care să te ajute să-ți împlinești scopul. Soldații sunt toate resursele de care dispui la momentul actual (cărți, oameni, informații, emoții pozitive, punctele tale forte). Dă nume soldățeilor tăi. 
  4. Fă-ți o strategie în așa fel încât soldații să te ajute să ieși din cerc. Ia cea mai importantă resursă ce o deții în momentul ăsta și întreabă-te Care e primul pas ce-l pot face, folosindu-mă de resursa asta? Scrie soluția ce-ți vine în minte.
  5. Întreabă-te acum "Ce altceva mai pot face?", "Ce anume mă mai poate ajuta?", "Cum mai pot găsi soluții?"
  6. Notează toate ideile care-ți vin după care fă primul pas. 

Exercițiul de mai sus este util pentru că te folosești exact de cercul din exprimarea ta (încerc să...), în interiorul lui găsești ce te oprește și îl spargi fără să te doară, ci folosindu-te de soldații tăi preferați (resursele). 

Folosește-ți gândirea creativă, jucându-te cu scopurile tale și fă lucrurile să se întâmple. Pentru că poți! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu