sâmbătă, 12 iulie 2014

Ce joc preferi?



Totul este un joc și noi oamenii uităm adesea că regulile se schimbă o dată cu mișcările noastre de pe tabla vieții. 
Imaginează-ți că te joci șah și te enervezi că adversarul are mutări mai bune. Câteodată îl invidiezi, alteori te superi și uiți că este doar un joc și depinde de tine să înveți să-l joci mai bine și să fii câștigător data viitoare. Este inutil să dai vina pe adversar sau să spui că a avut mai mult noroc. Mai bine te perfecționezi tu. 

Viața este un joc


Poți să iei în serios acest joc și să fii atât de focusat pe probleme, încât să uiți să te bucuri de fiecare mișcare. Sau...poți să savurezi prezentul și să reinventezi. Pe tine și regulile jocului. 

Ai zile când ești supărat. Dacă este un joc ăsta? 
Ai zile când ești fericit. Dacă este doar un joc?
Ai victorii și evoluezi în direcția pe care ți-o dorești. E un joc bun. 
Ai eșecuri și înveți din ele. Bineînțeles că e doar un joc. 

Doar de tine depinde


De tine depinde cum alegi să te joci cu tine, cu gândurile tale și exeriențele care-ți ies în cale. 
Viața are de fapt doar o singură regulă: Să o trăiești pe a ta și jocul să fie al tău, nu al altuia. Când joci după regulile altora, te simți neîmplinit, dezamăgit, stors de energie, fără puterea de a lua decizii. 


Îți propun un exercițiu drăguț pentru a rezolva o problemă, folosindu-te de joc.

1. Gândește-te la o problemă și noteaz-o cât mai clar și la obiect. (De exemplu: Nu am suficienți bani)
2. Ce rol joci în jocul "Nu am suficienți bani?" (sau orice problemă ai fi scris tu) Ai rol de Împărat, cerșetor, victimă sau erou? Fii sincer cu tine și scrie ce rol ți-ai luat în această problemă.
3. Ce rol ar vrea să ai pentru ca problema ta să pară ușor de rezolvat? Scrie un personaj care are super-puterea de a te scoate din problemă. 
4. Ce reguli trebuie să existe în jocul tău pentru ca rezolvarea problemei tale să fie ușoară? (De exemplu: Regulile sunt: Nu amân lucrurile importante, cunosc oameni noi, întreb un expert, vând hainele vechi, etc - scrie orice idee îți vine prin minte)
5. Acum scrie o poveste pornind de la noul tău personaj și regulile jocului. Ce anume din poveste poți aplica în viața reală?
6. Care este primul pas pe care-l poți face pentru a soluționa problema ta?
7. Dă un nume nou jocului tău.


Dacă viața este un joc, tu poți să-l alegi pe al tău și ce personaj ți se potrivește. Însă nu lăsa jocul în mâinile destinului, căci s-ar putea să nu-i pese. 
Ce joc preferi? Acela în care regulile sunt stabilite anterior și te miști în funcție de ele? Sau jocul tău pentru care tu îți asumi responsabilitatea de a-l juca cu bucurie?


Alege bucuria, jocul, curiozitatea. Ele fac parte din procesul gândirii creative și te ajută să privești lucrurile din perspective noi. S-ar putea să descoperi atunci că viața are culoare, savoare și mai ales, sens. 


miercuri, 9 iulie 2014

Inamicii gândirii creative

sursă foto: http://pandawhale.com/post/243/creativity-is-just-connecting-things-steve-jobs


Gândirea creativă, are inamicii ei care o blochează. Asta nu înseamnă că nu ești creativ, ci pur și simplu ți-ai blocat creativitatea cu niște unelte nefolositoare. Acestea însă, se pot înlocui cu unele utile.

Inamicul nr 1. Gândirea critică


Prin gândire critică nu mă refer la analiză, sau întrebările puse bine, care sunt menite de a descompune o problemă, ci la faptul că te critici pe tine însuți. 
Dacă ești o fire critică, te lași mai greu în voia creativității pentru că ți se pare că nicio idee nu este suficient de bună. 

Vestea bună este că poți să-ți păstrezi și această latură și în același timp să fii creativ, dacă înveți să separi cele două tipuri de gândire. Iată cum poți face asta:
1. Vorbește cu tine pe un ton mai îngăduitor. Când greșești, analizează greșeala ta, însă în loc să te critici, propune-ți ca data viitoare să faci lucrurile mai bine. 
2. Dă sonorul încet. Dacă mintea ta are tendința să țipe cu critică, imaginează-ți doar că acea critică se face în șoaptă. 
3. Ia o foaie și împarte-o în două coloane. În partea stângă scrie "cum pot să rezolv creativ problema X", iar în partea dreaptă scrie "Ce pot critica la ideile din coloana alăturată". Când ești la idei creative, lasă-te în voie și scrie orice-ți vine în minte. Când termini, poți analiza cu un ochi critic ce ai scris și să păstrezi ideile ce-ți par cele mai bune. 

Inamicul nr 2. Convingerile


Dacă spui "Eu nu pot să fiu creativ", deja ți-ai blocat creativitatea. Dacă vrei să-ți arăți contrariul, scrie 40 de momente când ai fost creativ (poate ai gătit ceva deosebit, te-ai îmbrăcat într-un fel anume, ai reparat ceva, ai avut o idee bună, te-ai distrat altfel decât în mod obișnuit, etc) 

Inamicul nr 3. Atitudinea 


Creativitatea iubește o atitudine deschisă. Dacă spui "Așa stau lucrurile!" și tinzi să contrazici alte păreri sau idei, ignori bucuria unei gândiri creative. 

Data viitoare când ai tendința să-ți impui părerea, ascultă cealaltă persoană și vezi ce lucruri noi poți desprinde din părerile ei. 
Lărgește-ți aria de interes și citește și alte cărți decât obișnuiești, uită-te și la alt gen de filme, etc. 
O minte creativă nu este altceva decât o deschidere spre informații și adaptarea acelor informații la nevoile tale. 

Inamicul nr 4. Regulile


Este bine să ai anumite reguli după care te ghidezi, însă dacă devii rigid în gândire, creativitatea nu se poate manifesta. 

Dă-ți o zi pe săptămână în care să fii flexibil. Propune-ți să-ți păstrezi o anumită stare, indiferent de ce s-ar întâmpla în jur și adaptează-te la experiențe, căutând partea lor bună. Joacă-te prin viață și din când în când, nu te lua în serios. Copii așa fac și de aceea sunt creativi. 

Inamicul nr 5. Crezi că există o singură variantă


Viața are multe căi prin care se poate desfășura la fel de bine. La fel este și în cazul problemelor, care au mai multe variante de soluționare. Dacă te concentrezi pe o singură variantă, creativitatea se duce la somn. 

Gândește-te la o problema și spune-ți de câteva ori în gând că pentru acea problemă există mai multe soluții. Caută exemple de cazuri când știi că erau mai multe alternative de răspuns la o dificultate. Dacă vrei, notează-le. 

Acum gândindu-te la problema ta actuală, pune-ți întrebarea "Cum o pot rezolva și câte soluții pot găsi?" Dă-ți 10 minute și scrie tot ce-ți vine în minte. 
La final, alege ideile care ți se par cele mai bune. 


"Creativitatea se naște din încredere. Aveți încredere în instinctele voastre." - Rita Mae Brown




luni, 7 iulie 2014

Creativitate fără limite



Creativitatea este energie, este alegerea de a privi aceleași lucruri în moduri cu totul noi și a fi recunoscător că le vezi pentru întâia oară, acum. Creativitatea este să faci din fiecare zi, cea mai bună zi a vieții tale, fără a te lăsa încorsetat de timp cu reguli precum "Am timp și mâine" sau din contră, "Nu am suficient timp". Creativitatea e în acum. 


Dacă îți lipsește energia este pentru că nu ți-ai alimentat sufletul cu forme și culori noi, prin care să vezi lumea care te înconjoară. 


Uită-te în jur



Nu există momente banale, care să se repete. Deși când deschizi geamul ai impresia că vezi aceeași copaci, ei nu sunt la fel ca și ieri. Frunzele lor s-au schimbat. Poate că au înverzit sau soarele le-a ars. Poate că s-au îngălbenit și unele au căzut. Poate copacul este mai cocoșat de timp și amintiri. Nu este același peisaj și nici tu nu mai ești cel de ieri, căci ai o nouă zi și șansă care ți se întinde în față. 
Lumea este într-o continuă schimbare. Dacă privești la microscop o formă de viață, fie ea și o piatră...vei vedea mișcare, nu stagnare. 
În spatele lucrurilor banale, se ascunde o sursă de energie și inspirație. 


Trăiește fiecare zi, în loc să o supraviețuiești



Poți aduce creativitatea în fiecare domeniu din viața ta și nu te lăsa blocat de numele ei. Spune-i curiozitate dacă vrei sau alege tu un nume care să te facă să te simți motivat. Nu te gândi că ai nevoie de un talent special sau de vreo abilitate înnăscută pentru a avea idei unice, pentru a trăi o creativitate fără limite. Creativitatea fără limite este mai degrabă alegerea de a fi prezent la viața ta și de a vedea lucrurile cu ochi curioși. 


Creativitatea în relații



Relațiile sunt creative atunci când îți redescoperi partenerul de fiecare dată, când te concentrezi pe lucrurile pe care nu le cunoști despre el, iar cele pe care le știi deja, nu le etichetezi. Privește-le din nou, curios, ca și când ai vedea la el acele calități sau defecte pentru prima dată. 

Dacă ești într-o relație și îți acorzi timpul de a te cunoaște pe tine și pe celălalt, este imposibil să apară plictiseala, rutina sau repetiția. Relația creativă va deveni atunci un dans, în care îți dai voie să te lași condus și să conduci, descoperind mereu noi mișcări ce le poți face împreună cu celălalt. 


Creativitatea în muncă



Munca ta este creativă atunci când refuzi să faci o repetiție din fiecare zi și te simți mereu provocat de energia a ceea ce-ți place să faci. Cauți să înveți lucruri noi și în fiecare zi o iei de la capăt ca și când ar fi prima zi de lucru. Și chiar este. 

Dacă simți că te plictisește sau ți-a dispărut interesul pentru ceea ce faci, caută o provocare în fiecare activitate de-a ta, întreabă-te "Ce pot învăța nou de aici?", "Cum pot vedea lucrurile diferit?", "Cum pot condimenta munca mea, în așa fel încât să-mi aducă o satisfacție emoțională mai mare?"

Atunci când vei dori să vezi lucrurile cu alți ochi, aceștia se vor deschide și ți se va arăta un nou Univers. 


Caută inspirația în lucrurile din fața ta



Uită-te în bucătăria ta ca și când nu ai știi ce este acolo. Fii prezent când cureți cartofii și gândește-te la mâinile care au cultivat aceste legume, apoi le-a cules din pământ. Pământ care a avut puterea de a-ți oferi acum mâncarea ce o pui pe masă. 

Uită-te la copaci și urmărindu-le evoluția, întreabă-te ce ai putea să înveți de la ei și cum poți aplica lecțiile și în viața ta. De exemplu, copacul nu se teme, el nu spune "După așa iarnă grea...mă tem că nu voi mai avea frunze verzi."

Privește-te în jurul tău la cele mai banale obiecte și întreabă-te "cum au apărut, ce nevoie îți satisfac și cum le poți folosi altfel?" 

Asta este o creativitate fără limite. Să fii prezent la viața ta și să descoperi lucrurile din jurul tău, ca și când le-ai vedea pentru prima dată. 

Nu te mulțumi cu o viață plină de plictiseală, repetiție și rutină, căci îți omori sufletul și îți piere energia. Privește în schimb fiecare zi prin ochii copilului care acum se descoperă și descoperă lumea în care respiră. 

O zi trăită cu plictiseală și cu emoții neutre, este ca și o mâncare rece, fără pic de condiment. Ține de foame, dar nu te mulțumește. 
Condimentele sunt la tine. Folosește-le și pune sare și piper zilelor tale, în așa fel încât să aibă gust, miros, sens. Și fă asta începând de acum. Fă ca această săptămână să fie prima din restul vieții tale. Și fă-o magică! 




vineri, 4 iulie 2014

Creativitate? Dar nu am talent.



Primul impuls al unora când aud de creativitate este să spună "Dar nu am niciun talent." La auzul acestor cuvinte, mintea creativă deja se blochează resemnată, crezând că într-adevăr nu ai talent. 

Ce este talentul?


Tu ai anumite aptitudini, care te fac deosebit și te ajută să faci ceva ce nimeni altcineva nu poate face la fel de bine ca și tine. Munca zilnică și disciplina în privința aptitudinilor tale, dau naștere la talent. 


Dacă te gândești la marii artiști, care s-au născut de exemplu cu talent muzical, aceștia au avut ca aptitudine o ureche muzicală dezvoltată, anumite convingeri și diverse aptitudini ce țineau de sunete, compunerea lor, etc. Dar și-au folosit aptitudinile și au muncit zilnic, înainte să ajungem noi să-i privim și să spunem "Ce talent!"


Probabil că nu ai talent la desen și nici sculptura nu e de tine, dar ai pățit să-ți aperi anumite convingeri? Crezi în ceva ce e cu adevărat important pentru tine? Acolo este și talentul tău, doar că îl folosești atât de des încât nici nu mai remarci că ești deosebit și unic. 


Într-o perioadă, credeam și eu că dacă nu compun muzică, nu pictez ca și Picasso și nu sunt un geniu ca și Einstein, nu am niciun talent. Ce sunt eu, artistă, sa am talente? Dar într-o zi mi-a spus cineva că am abilitatea de a ghida cu ușurință oamenii spre ei înșiși. Apoi altcineva, mi-a spus că am talentul de a fi empatică, mai ales atunci când nu sunt de acord cu cineva. Și mai nou, mi se spune că am talentul de a vorbi și scrie simplu, natural, pe înțelesul tuturor. 


Ce îți place să faci?


Gândește-te la câteva activități pe care le faci cu ușurință și atunci când ești concentrat la ele, timpul zboară. Acolo sunt talentele tale. 

Poate ești o persoană sociabilă care se integrează rapid într-un grup. Sau poate preferi să stai singur, să citești și ai abilitatea de a citi mult, într-un timp scurt. Poate ești o mamă care găsește soluții pentru a liniști copiii atunci când plâng. Sau gătești și neavând un ingredient, îl inlocuiești cu ce ai prin bucătărie. Iată câte talente! 

Acolo unde e talentul, e și creativitatea!


Dacă notezi toate lucrurile care-ți plac, de la cele mai banale până la cele mai mari, vei descoperi câte talente ai. Din toate, câteva sunt mai aproape de sufletul tău, iar acolo se ascunde creativitatea. 

Creativitate cu talent


Dacă ai crezut că doar artiștii mari pot să fie creativi, află că această abilitate o ai și tu și o folosești, fără măcar să conștientizezi asta. 
Ești creativ de fiecare dată când vezi lucrurile diferit de ceilalți, când faci ceva concentrat și timpul trece repede, uitând până și să mănânci. Ești creativ atunci când te uiți la un obiect banal și-ți pui întrebări, când ai o problemă și în loc să te afunzi în ea, cauți soluții. Ai talentul de a fi creativ, căci altfel ar însemna că ești mort. 


Orice om care mai respiră este creativ în aspectele vieții care-l fac fericit. Și pe oricine îl inspiră un anumit obiect, o persoană, un domeniu. În momentul inspirației, poate nu pictezi, nu faci o coregrafie și nu compui o sonată. Dar poate că fiind inspirat, te lași în voia vieții și contemplezi minunăția ei. Poate te îndrăgostești și te lași purtat de emoție, lăsându-ți degetele să tasteze un mesaj drăguț. Sau pur și simplu, faci lucrurile care îți fac sufletul să cânte și ai curajul de a lucra unde-ți place. Ăsta este talentul! Asta este creativitatea! 

Pe tine ce te inspiră? În ce domeniu ești creativ?

miercuri, 2 iulie 2014

A încerca versus a face să se întâmple

De cele mai multe ori, când se lovesc de o problemă, oamenii spun că încearcă să facă ceva în privința ei. Ai auzit și tu formularea "Am să încerc să găsesc o soluție?" Dar și mai important, ai folosit și tu aceste cuvinte? 

Îți poți imagina un dansator care să încerce să danseze? Sau un fotbalist care încearcă să dea un gol? Cel mai probabil că nu, deoarece ei trec la acțiune pur și simplu, inspirați de ceea ce îi pasionează.
La fel este și gândirea creativă; această unealtă nu încearcă nimic, ci face lucrurile să se întâmple. 

Ce înțelege mintea ta?

Când spui "Încerc să..." mintea ta înțelege că este un lucru greu, aproape imposibil și te vei chinui pe parcursul procesului, deci intră în joc subconștientul și folosește un truc de-a lui în așa fel încât să te învârți în cerc. Mintea ta știe că nu încerci să deschizi ușa, ci pur și simplu o faci. 

Exercițiu creativ

Hai să abordăm altfel scopurile și să vedem ce se întâmplă dacă privești lucrurile dintr-o perspectivă diferită. 
Îți propun un exercițiu simplu, să-ți orientezi mintea dinspre încercare, spre soluții. Ai nevoie doar de o foaie, un pix și puțină liniște. :) 
  1. Scrie un scop, despre care ai tendința să spui "Voi încerca să..."Scrie-l pe foaie cu MAJUSCULE
  2. Desenează un cerc mare și în interiorul lui scrie întrebarea "Ce mă oprește să...?"(aici completezi scopul tău)
  3. Caută niște soldați pregătiți care să te ajute să-ți împlinești scopul. Soldații sunt toate resursele de care dispui la momentul actual (cărți, oameni, informații, emoții pozitive, punctele tale forte). Dă nume soldățeilor tăi. 
  4. Fă-ți o strategie în așa fel încât soldații să te ajute să ieși din cerc. Ia cea mai importantă resursă ce o deții în momentul ăsta și întreabă-te Care e primul pas ce-l pot face, folosindu-mă de resursa asta? Scrie soluția ce-ți vine în minte.
  5. Întreabă-te acum "Ce altceva mai pot face?", "Ce anume mă mai poate ajuta?", "Cum mai pot găsi soluții?"
  6. Notează toate ideile care-ți vin după care fă primul pas. 

Exercițiul de mai sus este util pentru că te folosești exact de cercul din exprimarea ta (încerc să...), în interiorul lui găsești ce te oprește și îl spargi fără să te doară, ci folosindu-te de soldații tăi preferați (resursele). 

Folosește-ți gândirea creativă, jucându-te cu scopurile tale și fă lucrurile să se întâmple. Pentru că poți!